Alergia krzyżowa

A A A

Alergia na pyłki drzew, traw i chwastów jest najważniejszym czynnikiem ryzyka dla alergii na owoce i warzywa. Około 30% pacjentów cierpiących na uczulenie spowodowane pyłkiem roślin odczuwa różnie nasilone objawy nietolerancji niektórych owoców i warzyw a mianowicie:

 

UCZULENIE NA REAKCJA ALERGICZNA PO ZJEDZENIU

 pyłki brzozy

jabłko, gruszka, czereśnia, marchew, seler, pomidor, owoce drobnopestkowe, brzoskwinia, pomarańcza, orzechy, migdały
 pyłki leszczyny orzechy laskowe
 pyłki traw i zbóż mąka pszenna i żytnia, pomidor, kiwi, miód, jabłko, gruszka
 pyłki bylicy seler, marchew. miód, przyprawy (anyż, curry), pietruszka, szczypior, banan, melon
 pyłki amrozji banan, arbuz, melon, kiwi
 sierść kota mięso wieprzowe
 pierze białko kurze
 roztocza owoce morza: skorupiaki (krewetki, homary), mięczaki (małże, ślimaki)
 grzyby pleśniowe mleko, sery pleśniowe, jogurt, kefir, maślanka
 jad owadów miód
 pszenica inne zboża (jęczmień, ryż)
 mleko krowie mięso wołowe, mleko kozie i owcze
 lateks                       ananas, pomidor, figa, ziemniak, banan kiwi, awokado


Objawy alergiczne są najsilniejsze w okresie pylenia, jednak występują też z różnym nasileniem przez cały rok.