Alergia krzyżowa
Alergia na pyłki drzew, traw i chwastów jest najważniejszym czynnikiem ryzyka dla alergii na owoce i warzywa. Około 30% pacjentów cierpiących na uczulenie spowodowane pyłkiem roślin odczuwa różnie nasilone objawy nietolerancji niektórych owoców i warzyw a mianowicie:
UCZULENIE NA | REAKCJA ALERGICZNA PO ZJEDZENIU |
pyłki brzozy |
jabłko, gruszka, czereśnia, marchew, seler, pomidor, owoce drobnopestkowe, brzoskwinia, pomarańcza, orzechy, migdały |
pyłki leszczyny | orzechy laskowe |
pyłki traw i zbóż | mąka pszenna i żytnia, pomidor, kiwi, miód, jabłko, gruszka |
pyłki bylicy | seler, marchew. miód, przyprawy (anyż, curry), pietruszka, szczypior, banan, melon |
pyłki amrozji | banan, arbuz, melon, kiwi |
sierść kota | mięso wieprzowe |
pierze | białko kurze |
roztocza | owoce morza: skorupiaki (krewetki, homary), mięczaki (małże, ślimaki) |
grzyby pleśniowe | mleko, sery pleśniowe, jogurt, kefir, maślanka |
jad owadów | miód |
pszenica | inne zboża (jęczmień, ryż) |
mleko krowie | mięso wołowe, mleko kozie i owcze |
lateks | ananas, pomidor, figa, ziemniak, banan kiwi, awokado |
Objawy alergiczne są najsilniejsze w okresie pylenia, jednak występują też z różnym nasileniem przez cały rok.